ΥΓΡΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
Υλικά
Αλεύρι σκληρό
Γάλα
Γιαούρτι πρόβειο αυτό με την πέτσα
Νερό
Βάζο χωρητικότητας 1 λίτρου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1o ΒΗΜΑ
75 γρ γιαούρτι
175 γρ γάλα πλήρες λιπαρών
Ζεσταίνουμε το γάλα ελαφρά. Στο βάζο τοποθετούμε το γιαούρτι και προσθέτουμε το χλιαρό γάλα.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα σκεπάζουμε το βάζο και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 12-24 ώρες μέχρι να έχουμε ένα πηχτό μείγμα.
2o ΒΗΜΑ
120γρ αλεύρι
Προσθέτουμε το αλεύρι στο βάζο ανακατεύουμε πάλι με ξύλινη κουτάλα να ενσωματωθεί καλά και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου (20 βαθμούς) για δύο ημέρες.
Μετά τις δύο ημέρες το μείγμα θα πρέπει να είναι γεμάτο φυσαλίδες και να μυρίζει ευχάριστα ξινά.
3ο ΒΗΜΑ
180γρ αλεύρι
100ml χλιαρό νερό
40 ml χλιαρό γάλα
Προσθέτουμε όλα τα υλικά στο μείγμα σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 12-24 ώρες.
4o ΒΗΜΑ
150γρ αλεύρι
150 ml χλιαρό νερό
Σε αυτή τη φάση το μείγμα μας θα πρέπει να είναι πια ενεργό και γεμάτο μικρές φυσαλίδες.
Αφαιρούμε το μισό μείγμα και προσθέτουμε το αλεύρι και το νερό. Ανακατεύουμε καλά κλείνουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 24 ώρες.
5o ΒΗΜΑ
Το προζύμι μας είναι έτοιμο προς χρήση μπορούμε να ζυμώσουμε το ψωμί μας. Εννοείτε πως θα έχουμε τώρα 2 βάζα υγρό προζύμι, αφού στο υπόλοιπο μισό μείγμα εφαρμόζουμε το βήμα 4. ** Η συνταγή δόθηκε από το αρτοποιείο “Μασούγκας”